De 3 werkdesign rollen


Werkdesigners kunnen in drie verschillende rollen opereren: de analytische rol, de business-rol en de creatieve rol. Sommigen gaan helemaal op in één van die rollen, die ze op het lijf geschreven lijkt te zijn, terwijl anderen juist in flow ervaren wanneer ze lekker kunnen switchen tussen de rollen. Ze zijn in ieder geval alle drie even waardevol en we hebben ze in de praktijk alle drie nodig. Hieronder kun je een korte beschrijving van deze drie rollen lezen:

De Analytische Rol

Werk je graag evidence-based? Vind je het belangrijk dat er eerst een duidelijk beeld wordt geschetst van de situatie, dat alle relevante oorzaken en gevolgen goed in kaart worden gebracht en dat er met betrouwbare en valide instrumenten wordt gemeten? Dan kun jij je in deze rol uitleven. Je gaat aan de slag met het op wetenschappelijke wijze onderbouwen (of omver werpen) van claims over bevlogenheid en flow, je meet en analyseert hoe mensen hun dagelijks werk ervaren en brengt systematisch de effecten van (werkdesign) interventies in kaart.

Tijdens deze module gaan we onder andere in op vragen als: "hoe gebruik je een MTO om interventies te onderbouwen en ontwerpen?", "hoe kun je de geloofwaardigheid van onderzoek op het gebied van bevlogenheid, werkgeluk, vitaliteit etc. beoordelen?" en "wat zijn bewezen gevolgen van bevlogenheid, flow en gerelateerde constructen?". De werkdesigners die deze module hebben afgerond staan stevig in iedere discussie rondom medewerkersonderzoeken, effecten van programma's of trajecten en nieuwe inzichten die "uit onderzoek blijken".

De Business Rol

Ga jij graag het gesprek aan op managementniveau? Vind je het leuk om een business case te maken voor een investering in mensen, hier vervolgens een programma of traject voor te ontwikkelen en de uitvoering daarvan te coördineren? Dan is deze rol jou op het lijf geschreven. Concreet betekent dit dat je uitrekent wat werkdesign kan opleveren voor een organisatie en dat je het management en meer financieel en commercieel ingestelde professionals overtuigt van het belang ervan. Hierbij maak je veel gebruik van de kracht van een bottom up aanpak en die weet je ook goed te organiseren.

Centraal in deze module staan thema's als het opstellen van een veranderstrategie rondom bevlogenheid, het begeleiden van organisaties bij het bepalen van de juiste investeringen in hun mensen en het inschatten van het te verwachten rendement. Daarnaast gaan we ook in op het ontwerpen, plannen en uitvoeren van werkdesign interventies, op het mobiliseren van doelgroepen en het creëren van voldoende draagvlak.

De Creatieve Rol

Werk jij graag met mensen en gun je iedereen zoveel mogelijk flow? Vind jij het belangrijk dat mensen zelf tools krijgen om de ervaring van hun werk te veranderen? Dan past deze rol bij jou! In deze rol help je mensen om inzicht te krijgen in wat bij hen ‘unflow’ veroorzaakt en wat zij zelf kunnen doen om meer flow te ervaren. Je voert werkdesigninterventies uit op het gebied van vitaliteitsmanagement, sterke kanten gebruik, jobcrafting of playful workdesign. Concreet houdt dit in dat je mensen individueel of in groepjes coacht en hen tijdens workshops helpt hun eigen workhacks te ontwikkelen.

Tijdens deze module gaan we in op de volgende vragen: 'hoe stimuleer je proactief gedrag?’, ‘welke vorm van proactief werkgedrag werkt voor welke mensen?’ en ‘hoe help je mensen zich dit soort gedrag eigen te maken?’. Je verdiept je in de diverse vormen van proactief gedrag en oefent ook met technieken die je tijdens coachingsessies of workshops gaat toepassen. De werkdesigners die deze module hebben afgrond, staan met hun voeten in de klei en zijn klaar om heel wat werknemers weer lekker te laten werken. 

Share by: